За нас

Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен разполага с последно поколение дигитален мамограф. Апаратът MAMMOMAT Fusion на Siemens e универсална дигитална мамографска система, която може да извършва скринингова и диагностична мамография. Мамографът притежава автоматичен механизъм за контрол на дозата, оборудван е с всички необходими хардуерни и софтуерни приложения и на практика е апаратът, който облъчва с най-ниска доза радиация в България.

Мамографията е специфичен образен метод, при който с ниска доза рентгеново лъчение се получава изображение върху плаки. Това е най-разпространения метод за диагностика на заболявания при жени и мъже. Мамографията е единствен сертифициран метод в света за провеждане на скрининг на рака на гърдата.
С помощта на мамографията се откриват формации, които не могат да бъдат палпирани (открити при опипване).Той е особено подходящ метод за изследване на жени над 35 г. възраст.

Мамографията се извършва от рентгенов лаборант и се разчита от сертифициран лекар-рентгенолог. Представлява рентгенова снимка, върху плаки, като апаратурата е специфична и се нарича мамограф. Тя се използва за снимки само на млечни жлези.

Апаратът позволява да се направи рентгенова снимка в различни проекции и под различни градуси. Стандартните снимки на млечните жлези са в две симетрични плоскости. При необходимост, след преценка на рентгенолога, може да се направят допълнителни уточняващи проекции.

Млечната жлеза се поставя на специален статив, който е различен в зависимост от гърдата на пациента. Лаборантът упражнява лека, дозирана компресия (натиск) върху гърдата, с което се цели да се намали обема на млечната жлеза. По този начин се получава по-ясен образ. Тази компресия може да причини лек дискомфорт, който бързо отминава. Резултатът от рентгеновото изследване се описва от лекар и се предоставя на пациента с информация за състоянието на млечните жлези и насоки за следващи прегледи. При определени случаи може да се наложат допълнителни изследвания като ехография, биопсия и др.
В рискова група за наблюдение подлежат:
- всички нераждали жени над 35 г.
- жени с фамилна обремененост (майка и сестра с рак на гърдата)
- приемащи контрацептиви и хормнозаместване
- ако са имали вече операция на гърдата
- жени с големи гърди.

Жените, в тази група се подлагат на по-чест преглед в сравнение с останалите жени. Вида на контролните прегледи се определя от мамолог в зависимост от резултата.

Мамографията може да бъде скринингова или диагностична.

Скринингова мамография – метод, широко използван за ранна диагностика на рака на млечната жлеза. Провежда се при жени, които нямат оплаквания и не се опипват бучки по гърдите. Могат да се открият туморни формации, които не се опипват с размери от 5 мм. Скрининговата мамография за България е за жени над 50 годишна възраст. Веднъж на 2 години за жените от 50 до 69 години включително се назначава мамография на млечни жлези, за което личният лекар издава бланка МЗ-НЗОК №4.

Диагностичната мамография е метод, който се прилага при жени със симптоми, които вече са си опипали бучка на гърдата. Тя е насочено изследване за уточнение на вече откритата бучка.

Най- подходящото време за мамография е след месечен цикъл до 10 ден. Това е периодът, когатo гърдите не са болезнени.

ПРОТИВОПОКАЗАНО е мамограми да се правят при жени с мастит-подуване и зачервяване на млeчните жлези, болки в гърдите. При такива случаи се прави ехография, предприема се лечение и едва след това се прави мамография!

Main Menu