Често задавани въпроси

Какво е HIFU (хайфу)?

H.I.F.U. е акроним, който е съставен от първите букви на английските думи High- Intensity Focused Ultrasound -буквален превод: „Високоинтензивен фокусиран ултразвук”.


Какъв е принципът на действие на HIFU?

Ултразвукът минава през тъканите без да ги уврежда - подобно на диагностичния преглед с УЗ. Едва в точката на фокусиране с помощта на специален трансдюсер енергията на ултразвука генерира достатъчно топлина, за да бъдат атакувани и унищожени патогенните клетки.


Има ли вероятност HIFU манипулацията да е неуспешна? Ако да, трябва ли да се повтори, кога, има ли някакъв риск? Трябва ли да се прилага отново HIFU аблация или се препоръчва друг метод за отстраняване на миомата?

Целта на симулативния преглед преди самата  HIFU-аблация при третиране на миома е да селектира само подходящите случаи, т.е. при тях се очаква 80-90 % некроза и е гарантирано, че ще е необходима само една процедура! При редки, единични случаи може да се проведе допълнителна втора процедура за постигане на желания резултат.

Ако след симулацията се установи, че пациентката не е подходяща, се предлагат алтернативни методи за отстраняване на миомните възли (операция или лапароскопия).


Каква е разликата между „високочестотен” и „високоинтензивен” ултразвук?

Понякога се бъркат „високоинтензивният” (хайфу) и„високочестотният” (за УЗ диагностика) трансдюсери: -хайфу работи с УЗ с честота от 0,5  до 2МHz,докато -трансдюсерите за УЗ диагностика са с честота над 2,5 до 10 МНz -HIFU (хайфу)–е високоинтензивен,

защото фокусираният УЗ е с голяма мощност (интензитет) ,  достигащ до 400 W, а интензитетът в таргетния фокус -  до 25000 W/cm2


Колко време продължава манипулацията?

Средно 2- 3 часа. Времетраенето е строго индивидуално.

Зависи от броя на възлите, размерите им и дебелината на подкожната мастна тъкан в областта на предната коремна стена. Времетраенето на най-кратката процедура до сега в Хайфу-Център “Света Марина” е 23 минути, а най-продължителната - 4 часа.


Как можем да бъдем сигурни, че с HIFU модел JC се третират само патогенните клетки и няма да бъдат засегнати съседни тъкани?

Ултразвуковото направление, уникално за системата, позволява на лекаря да коригира насочването, позицията и интензитета на ултразвука, според наблюдавания образ на тумора в реално време съпоставяйки го с образа от ядрено-магнитния резонанс, компютърна аксиална томография (КТ).

Прецизната система за линеарно движение (отклонение: ± 1 mm) гарантира, че единствено и само тази зона ще бъде третирана.


Какво се случва с некрозната (умъртвената) тъкан?

Като резултат от ултразвуковата аблация в целия тумор се образува коагулативна некроза, която организмът сам  постепенно резорбира и/или „изхвърля” за определено време.

Постепенно симптомите изчезват. Обикновено размерите на тумора намаляват с 1 до 3 см на месец. Най-интензивно този процес се наблюдава между третия и шестия месец след HIFU-лечението.


Наистина ли след процедура с HIFU не се наблюдават никакви значителни неблагоприятни странични ефекти?

В случаите, когато туморната формация е разположена близо до повърхността на кожата могат, макар и рядко, да се появят зачервяване и/или мехурчета, подобни на тези при слънчево изгаряне. Те изчезват след 1-2 дни. Някои пациенти усещат вътрешен дискомфорт след процедурата, който скоро също отщумява. Могат да се приемат стандартни болкоуспокояващи средства.

При третиране на някои видове туморни образования може да се наблюдава по-твърд  или леко подут корем и констипация. Всички тези симптоми не са сериозни и постепенно изчезват.


Има ли болка?

По време на манипулацията пациентката може да усеща  лек дисконфорт в областта на матката. Това е нормално и означава, че се постига желания резултат.

Кои видове тумори могат да се третират с HIFU модел JC?

Доброкачествени тумори:  1. маточни фиброми (миомни възли, миома); 2. фиброаденом на гърдата; 3. аденомиоза на матката (локална форма)

Злокачествени тумори на: панкреас,черен дроб, бъбрек, гърда, на меките тъкани -  като цяло – твърди, солитарни тумори  и единични метастази в черния дроб. При злокачествените тумори, пациентът трябва да е преминал 1-3 курса химиотерапия преди да се подложи на HIFU, защото при тези тумори, HIFU е част от комплексното им лечение. 


Каква упойка се поставя?

Седация (непълна упойка). Пациентът/-ката  е в съзнание и е контактен/-на  по време на процедурата.


Необходим ли е болничен престой след процедура с HIFU?

Тъй като терапията е 100% неинвазивна и екстракорпорална, болничен престой не е необходим! Въпреки това, пациентите обикновено остават 1 ден в Центъра под лекарско наблюдение (за престоя не се доплаща).


Какъв е възстановителният период след манипулацията – колко време, има ли някакъв специален режим, който трябва да се спазва?

След HIFU-аблацията на всяка пациентка се обяснява режима, който трябва да спазва и какво да очаква. Единственото ограниение е да няма полови контакти до 1 месец  след манипулацията.

Няма ограничения относно храна и движение. До 3 менструации след процедурата може да са по-обилни и по-продължителни от обикновено.


Може ли да бъде проведено лечение с HIFU след като вече се е провеждало/провеждали други видове лечение на туморакато химеотерапия, лъчетерапия и др.?

Да. Тъй като процедурата е нетоксична и нейонизираща, тя няма да причини появяване или засилване на симптомите от предишен вид терапия (гадене, косопад при химиотерапия). По същата причина, ако се наложи,  процедурата може да се приложи няколко пъти до постигане на желния ефект.


Има ли болки след манипулацията?

Може да има болка, подобна на менструалната няколко дена след процедурата.

В такъв случай препоръчваме прием на обезболяващи медикаменти. След около седмица, обикновено и тези болки отшумяват.


Може ли след процедура с HIFU да се очаква възобновяване на раковите клетки?

Раковите клетки, които са били третирани с HIFU са мъртви. Има известни доказателства, че лечението с HIFU стимулира имунната система, което допълнително спомага за намаляване на риска от появата на нови тумори.


Трябва ли да се спазва някакъв хранителен режим преди и след манипулацията?

На одобрените пациенти се дава специална препоръчителна диета, която трябва да бъде започната  4  дни преди  манипулацията.

Целта е по-ефикасно прочистване на гастро-интестиналния тракт, с което да се улесни визуализацията на миомния възел по време на процедурата. След HIFU-аблацията съветваме пациентите да приемат 2-3 дни по-щадяща храна.


Кои видове миомни възли могат да бъдат третирани с HIFU?

Повечето пациентки с миома на матката могат да се насочат към процедура с високоинтензивен фокусиран ултразвук HIFU като първи избор.


Може ли да се спортува след манипулацията, ако не – колко време не е позволен спорт?

Зависи от спорта, но по-добре е да се ограничи натоварването до контролния преглед, т.е. около 1 месец след HIFU-аблацията.


След колко време може да се очаква забременяване след процедура с HIFU?

Това зависи от темповете, с които се възстановява матката. Ако всички други показатели са добри и миомата е единствен проблем за забременяване и успешно износване на бременността, най-общо казано, бременност може да се очаква от 6 месеца до 1 година след HIFU процедурата.

Препоръчва се да се направи ядрено-магнитен резонанс  (MRI) преди планиране на забременяването, за да се прецени степента на възстановяване на матката.


Трябва ли да се правят контролни прегледи след манипулацията – колко и през какъв период?

Задължително след HIFU-аблация се провеждат контролни прегледи.

Пациентката трябва да ни  посети на първия, третия и шестия месец след процедурата. На шестия месец след процедурата се прави контролен преглед с ЯМР –-ядрено- магнитен резонанс, за да се прецени степента на възстановяване на матката. Едва когато матката е напълно възстановена, могат да се правят опити за забременяване. Това ще прецени наблюдаващият Ви гинеколог.


Какво трябва да знае пациентката преди процедура за третиране на миомни възли с HIFU?

Не  трябва да е правен аборт през последните 3 месеца преди процедурата; Не трябва да има възпаления във влагалището и малкия таз; Не трябва да е в цикъл през времето на планираната процедура с HIFU; Не трябва да е със спирала или друго контрацептивно устройство.


Колко време след манипулацията не трябва да се води полов живот?

Ограничението за половите контакти е до 1 месец  след манипулацията (или до първия контролен преглед).


В кои случаи не се препоръчва HIFU аблация за отстраняване на миома?

Има строго определени индикации за HIFU аблация. Те се преценяват на симулативния преглед индивидуално за всяка пациентка.

Контраиндикации са:

  • Множествени миомни възли на матката
  • Цервикални, субсерозни и субмукозни миомни възли
  • Диаметър на миомния възел < 35 мм (задна маточна стена)
  • Диаметър на миомния възел < 30 мм (предна маточна стена)
  • Дебелина на подкожната мастна гънка > 40 мм
  • Предшестваща хирургична интреванция в областта на корема с оформен груб цикатрикс
  • Злокачествени заболявания в областта на матката (Лейомиосарком, Ендометриален карцином, карцином на шийката на матката)
  • Остра инфекция в областта на малкия таз
  • Инплантирано чуждо тяло в областта на малкия таз.

Има ли риск за матката при прилагане на HIFU лечение?

HIFU-аблацията е абсолютно безвредна процедура за матката и яйчниците и няма риск за детеродната функция ма матката!


Колко време след манипулацията могат да започнат да се правят опити за бременност?

Пациентката не трябва да забременява поне 6 месеца. Този период е строго индивидуален! Зависи от разметите на миомните възли и от темповете, с които те намалявт.


За колко време след HIFU аблация на миома да се очаква изчезване или облекчаване на симптоми като неправилни, обилни и болезнени менструации?

Миомният възел постепенно се резорбира от организма (обикновено до година, а при големите миоми и по-дълго, но е индивидулано).

Зависи от вида, разположението, размера, кръвоснабдяването му с кръвеносни съдове, степента на постигнатата некроза по време на аблацията. Тежката симптоматика, обаче,  като обилни, болезнени и неправилни менструации изчезват обикновено до 3-4 месеца след процедурата.

Main Menu